De rijschool van Zuid-Holland
Het verkrijgen van een vrachtwagenrijbewijs is meer dan alleen het leren besturen van een groot voertuig; het is het leren navigeren in een wereld vol regels, veiligheidsprotocollen, en logistieke uitdagingen. Met het juiste opleidingsprogramma krijg je niet alleen de vaardigheden die je nodig hebt om te slagen, maar ook het vertrouwen om elke uitdaging op de weg aan te gaan.
U kunt bij ons terecht in: Rotterdam, Barendrecht, Schiedam, Spijkenisse, Hendrik ido ambacht, Dordrecht, Ridderkerk, Vlaardingen, Zwijndrecht, Maassluis, Naaldwijk, Wassenaar, Delft, Zoetermeer, Den Haag, Rijswijk
Om de beroepsopleiding rijbewijs “C” met “Code 95″ te kunnen volgen dien je de minimale leeftijd van 18 jaar bereikt te hebben. Voor de praktijkopleiding rijbewijs “C” zonder “Code 95″ te kunnen volgen dien je de minimale leeftijd van 21 jaar bereikt te hebben. In beide gevallen dient u wel eerst minimaal over een geldig rijbewijs “B” (auto) te beschikken. Voor het “C” rijbewijs geven wij les in een zogenoemde bakwagen met automatische transmissie, waarbij je bij het examen even moet schakelen om geen beperkingen op je rijbewijs te krijgen.
Bij een medische keuring wordt gelet op de algemene fysieke gesteldheid, mentale conditie en het functioneren van armen, benen en wervelkolom. De keuringsarts meet de bloeddruk, test de urine en test het zicht. De keuring moet worden uitgevoerd volgens de regeling “eisen geschiktheid” van het CBR. Hou er rekening mee dat je dit tijdig doet, dit neemt enige tijd in beslag.
Theorie-examen RV1 – Verkeer en Techniek
Het examen bestaat uit 50 meerkeuze vragen (A, B of C). De vragen zijn verdeeld in twee onderwerpen, 25 vragen gaan over verkeerssituaties en 25 vragen gaan over de techniek van vrachtauto’s. Om het examen te behalen moet je 40 vragen goed hebben. Inhoudelijk gaat het examen over: verkeersregels, verkeersborden, verkeersinzichtelijk rijden, economisch- en milieubewust voertuiggebruik. Het technische gedeelte beslaat de motor, motoronderdelen, het motorsmeersysteem, diesel- en brandstofsysteem, de koppeling en de versnellingsbak. De banden, wielen, het dashboard, boordgereedschap en preventief onderhoud.
Theorie-examen V2C – Administratie goederenvervoer
Het examen bestaat uit 50 meerkeuze vragen (A, B of C). De vragen gaan over de vervoerswetgeving, arbeidstijdenwetgeving, de lading zekeren en risico’s. Je moet 40 vragen goed beantwoorden om het examen te behalen. Inhoudelijk gaat het examen over: rij- en rusttijden, controleapparaat (tachograaf), laad- en lostechnieken, routeplanning, vervoersvergunningen, vrachtbrieven, voertuig- en
bestuurdersdocumenten en handelingen bij ongevallen.
Theorie-examen V3C – Administratie goederenvervoer voor code 95
Het examen bestaat uit 3 cases met elk 15 vragen. In elke situatie wordt je kennis getoetst op basis van de theorie die je hebt eigengemaakt. In totaal krijg je 45 vragen waarvan er 35 goed beantwoord moeten worden om te slagen voor het examen. Als je bovenstaande stappen allemaal met een positieve uitslag heb afgerond kunnen we eindelijk echt beginnen, het praktijk gedeelte
Voordat je kan deelnemen aan de 3 praktijkexamens zullen we samen met je de weg op moeten, maar maak je niet druk dit gebeurd in moderne voertuigen en uiteraard met de beste instructeurs die hun (rij)ervaring uit de transportwereld met jouw delen. Omdat onze instructeurs het vak in de praktijk hebben geleerd, kennen zij de “kleine kneepjes” uit het vak en kunnen ze die helder en duidelijk aan jou overbrengen.
Het eerste deel waar we mee gaan beginnen is het leren manoeuvreren met het voertuig op een gesloten terrein, zodat je weet wat de wagen doet en je alvast een beetje in een “veilige omgeving” aan de wagen kan wennen. Zijn zowel wij als jij ervan overtuigd dat je dit onder de knie heb, zullen wij het eerste examen inboeken.
1ste Praktijk Examen
Het examen zal ongeveer één uur en 30 minuten duren en hierin wordt je getest op het
kunnen manoeuvreren met het voertuig, hiervoor dien je praktische handelingen uit te voeren zoals rechte lijn achteruit, bochtje achteruit, parkeren in een denkbeeldige garage en/of aan een laaddok. Doe je deze net zoals in de les dan zijn wij ervan overtuigd dat je Cekergeslaagd bent!
Heb je het eerste onderdeel behaald gaan we gauw door naar het 2 de deel van de
praktijkopleiding……het rijden op de openbare weg, hier doen we het uiteindelijk allemaal voor….wij zullen tijdens dit deel van de opleiding alle fijne kneepjes van het vak leren en je vertrouwd laten voelen op de openbare weg en je bekend maken met het milieubewust rijden. Ook hier kijken we samen weer wanneer je klaar bent voor het examen en zullen wij gezamenlijk het 2 de examen gaan inboeken.
2de Praktijk Examen
Ook dit tweede examen zal ongeveer één uur en 30 minuten duren en hierin word je getoetst o.a. de werking van de tachograaf, bochten -en remtechniek, je plek in het verkeer en het milieubewust rijden. Als je dit examen ook weer hetzelfde doet als in de les zijn wij er nogmaals van overtuigd dat je Cekergeslaagd bent voor dit onderdeel en mag je na het ophalen van je Rijbewijs bij de gemeente zelfstandig in een vrachtwagen (categorie C) rijden.
3de Praktijk Examen
Dit is een praktische vaardighedentoets over onder andere het laden en lossen van een vrachtauto. U wordt onder andere getoetst op:
Vervolgopleiding E achter C
Nu je geslaagd bent voor de categorie “C” kan je natuurlijk gelijk door gaan met de vervolgopleiding voor de categorie “Ce” zodat je ook met een aanhanger achter de vrachtwagen en/of met een trekker-oplegger combinatie mag rijden.
Wij doen deze opleiding alleen geven met een Trekker-oplegger Combinatie, hierin leren wij je in de praktijk niet alleen het rijden met een trekker-trailer combinatie maar ook brengen wij hierin een stukje persoonlijke praktijkervaring vanuit de transportwereld naar je over… zoals o.a. het aan/af koppelen van een trailer en het laden en/of lossen van een zeecontainer. Het examen voor de categorie “Ce” duurt ongeveer één uur en 30 minuten. Hierin wordt je net als bij de categorie “C” getoetst op o.a. , bochten -en remtechniek, je plek in het verkeer en het milieubewust rijden. Gefeliciteerd, Je bent nu klaar voor het grote werk!
Antwoord: Een C rijbewijs heb je nodig als je een vrachtwagen of ander voertuig met een totaalgewicht van meer dan 3.500 kg wilt besturen.
Antwoord: Je kunt starten met vrachtwagenrijlessen vanaf 18 jaar, als je in het bezit bent van een geldig rijbewijs B.
Antwoord: Het aantal benodigde lessen varieert sterk per individu, afhankelijk van eerdere rijervaring en leersnelheid. Gemiddeld nemen leerlingen tussen de 20 en 30 uur rijles.
Antwoord: Voor het behalen van je C rijbewijs moet je slagen voor zowel een theorie-examen als een praktijkexamen. Daarnaast is een medische keuring vereist.
Antwoord: Een goede voorbereiding op het theorie-examen omvat het bestuderen van de relevante lesmaterialen, het volgen van een theoriecursus (indien aangeboden door je rijschool of een externe aanbieder), en het oefenen met theorie-examen vragen. Het is belangrijk om een goed begrip te hebben van verkeersregels, voertuigkennis, en veiligheidsvoorschriften specifiek voor vrachtwagenchauffeurs.
Antwoord: Voordat je het C rijbewijs kunt behalen, moet je een medische keuring ondergaan om te bewijzen dat je fysiek en mentaal in staat bent om veilig een vrachtwagen te besturen. Dit omvat een algemene gezondheidscontrole en kan ook specifieke tests omvatten, zoals zicht- en gehoortests. De keuring moet worden uitgevoerd door een erkende arts of een arbodienst. Zodra je bent goedgekeurd, is de medische verklaring een vereiste bij het aanvragen van je theorie- en praktijkexamen.
Al jarenlang zijn wij het meest vertrouwde adres voor het volgen van geslaagde rijopleidingen. Wij staan garant, dat je op een veilige en verantwoorde manier je rijbewijs kan halen.
Chat met ons